SEO

Sökmotoroptimering 

Därför är sökmotoroptimeringen helt central!

Till att börja med måste vi förstå att SEO är en process och inte en quick fix. Här gäller det att jobba långsiktigt och inte slänga fram något snabbt. Det tar både tid, energi och pengar för att lyckas med sökmotoroptimeringen. 

Sökmotoroptimeringen är viktig därför att det påverkar om du hamnar på första sidan hos Google och bland de tre första resultaten eller längre ner. 

Google fungerar helt enkelt som så att sökmotorn analyserar alla sajter som du någonsin besökt och fångar på det sättet upp de sidor som de tror är mest relevanta. Hur de bestämmer vad som är mest relevant baserar på väldigt många olika faktorer däribland innehållet som du skapar och de sajter som länkar till just din sajt. Alla dessa faktorer sätts samman i en mycket avancerad algoritm.

Varje gång någon genomför en sökning på Google så matchar Google sökningen mot de mest relevanta sajterna baserat på deras optimering.

För att ha koll på hur er sajt levererar så är det helt centralt att ha Google Analytics kopplat till sajten. På så sätt så kan ny analysera var era besökare kommer ifrån, vad de gör på er sajt. Då får ni en helhetsbild över hur effektiv er sajt är.

Om ni gör förändringar på sajten så syns det inte omedelbart hos Google eftersom de inte interagerar med er sajt omedelbart. Det tar sin stund innan de upptäcker förändringar, däribland nytt innehåll eller nya länkar till er sajt. Även strukturen och eventuella förändringar som ni genomfört i strukturen tar en stund för Google att upptäcka för att de ska kunna göra en ny bedömning av er relevans och auktoritet inom området (Saikia.2016:4-9).  

 

OnPage SEO

Denna del av sökmotoroptimeringen går ut på att du måste fixa till så att alla dina sidor, som är en del av sajten kan hittas av sökmotorn Google, och det på ett enkelt sätt. Samtidigt måste du tala om för sökmotorn vad varje enskild sida handlar om. I samband med din OnPage SEO så måste du se till att skapa en tydlig struktur för hela sajten, och här spelar den interna länkstrukturen en mycket stor roll (Bråth & Wahlgren.2015:38-39).

Att flytta material på sajten - 301 redirect

När du flyttar material som du har på din sajt, så måste du infomera Google om detta, och det görs genom en så kallad 301 redirect. Resultatet blir att du då flyttar både dina besökare och sökmotorn till den nya och korrekta länken (Bråth & Wahlgren.2015:47-48).